Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama ürünlerin dijital ortamlarda (Sosyal medya, web siteleri, Eposta) tanıtılıp pazarlanmasıdır. Sadece ürün değil verdiğiniz hizmetleri de tanıtılabilirsiniz ancak biz e-ticaret için dijital pazarlamayı anlattığımız için ürün bazlı gideceğiz.
E-ticarete giren ya da girmeyi düşünen girişimciler için e-ticaret sitesi kurup hemen başlamak cazip gibi görünebilir. Fakat gerçekte durum böylemi üzerine biraz konuşalım. Sıfırdan e-ticaret sitesi kurmak işin en kolay kısmı, ister ücretsiz platformları kullanın isterseniz de anahtar teslim e-ticaret paketi satın alın. Dakikalar içinde siteniz hazır hale gelir.
E-ticareti büyütmek yeni dikilen bir fidanı büyütmek gibidir. Oldukça meşakkatli ve emek isteyen bir süreçtir. İnternetten alışveriş yapan milyonluk hedef kitlenizi düşündükçe oldukça cazip geldiğinin farkındayım. Bu aşamada hızlıca yol almak isterseniz kullanacağınız en etkili yol iyi bir Dijital pazarlama stratejisidir.
E-Ticarete Kullanabileceğiniz Etkili Dijital Pazarlama Stratejileri
Yeni kurulan e-ticaret işletmeleri markalarını tanıtmak için bir çok yola başvurur. (Pr çalışmaları, görüntülü reklamlar,sosyal medya reklamları, Google adword reklamları) fakat bunlar beraberinde bir de maddi yük getirir. Yeni kurulan işletmeler için bu reklam giderleri zorlayıcı olabilir. Bütçenizi zorlamadan kullanabileceğiniz bazı dijital pazarlama stratejilerini sizinle paylaşıyorum.
- E-posta Pazarlama
- Video Pazarlama
- Sosyal Medya Pazarlama
- Seo ve Sem Çalışmaları
- İçerik Pazarlama
E-posta Pazarlama
Litaratürde E-mail Marketing olarak da geçen E-posta Pazarlama, yeni müşteriler edinme, bilgi verme, müşteri ve marka sadakati oluşturmak için kullanılan etkili bir pazarlama yöntemidir. Bu yöntemle hedef kitleye belir zamanlarda e-posta gönderimi yaparak iletişimde kalmak hedeflenir.
E-posta Pazarlama Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Çok sık ve müşterileri rahatsız edecek düzeyde e-posta göndermeyin.
- E-postaları kişiselleştirin ve müşteri adına yer verin. Yapılan bazı araştırmalara göre kişiselleştirilen e-postaların dönüşüm oranı %30 daha fazla. Aşağıda kariyer.net’in kişiselleştirlmiş bir e-posta örneğini paylaşıyorum.
- Call to Action Butonu Ekleyin. Harekete geçirici metinler ya da satın almaya teşvik edici metinler olarak düşünebilirsiniz. Yine yukarıdaki örnekte “Hemen ilanları keşfet” diyerek bir Call to Action metni örneğini görebilirsiniz.
- E-postaları okuyan ve okumayan kullanıcıları ayırın. Gönderdiğiniz e-postaların açılıp açılmadığını, hangi müşterilerin e-postalarınıza ilgi gösterdiğini tespit etmeye çalışın. Postaları açmayan kullanıcıları ayrı bir gruba ekleyip onlar için özel çalışmalar yapabilirsiniz. Ya da sonuç alamıyorsanız e-posta listesinden çıkarabilirsiniz.
- Kullanıcılara bültenden ayrılabileceklerini gönderdiğiniz e-postanın altında belirtin.
Video Pazarlama
Video pazarlama nedir; diye sorarsanız sattığınız ürünle ilgili tanıtım, kullanım, bilgi verme amacıyla oluşturulan profesyonel videoların dijital pazarlama içinde kullanılmasıdır, diyebiliriz. Kaliteli bir video pazarlama yapmak için aşğıdaki aşamalarla ilerleyebilirsiniz.
- Aşama: Bütçe ayıracak mısınız yoksa kendiniz amatör şekilde mi videolar hazırlayacaksınız karar verin. Eğer profesyonel ajans desteği alacaksanız bunun belli bir maddi külfeti olacağını unutmayın. Kendiniz de amatör videolar çekerek editleyip kullanmanız mümkün.
- Aşama: Videoyu dikkat çekici, sloganı olan kendini izletecek şekilde kurgulayın. Aklıma başaralı video pazarlama reklamı diyince Omo’nun “Kirlenmek Güzeldir” Sloganlı videosu gelir.
3. Aşama: Hazırladığınız videolar izleyici kitlesini sıkmamalı ve çok uzun tutulmamalı. İçerik kısa, etkili ve akılda kalıcı şekilde izleye sunulmalı.
4. Yayınlanacağı Platformların Seçimi: Videonuzu izleyecek hedef kitlenizi analiz ettikten sonra, e-ticaret sitenize yerleştirin, youtube kanalı açıp ekleyin ve tüm sosyal medya platformalarında yayınlayın.
Video pazarlamanın birçok aşaması mevcut ancak başlangıç için yukarıdaki dört aşamayı başarıyla uygularsanız etkisini göreceksiniz.
Sosyal Medya Pazarlama
Günümüzde sosyal medyada vakit geçiren insan sayısı düşünüldüğünde bu mecralarda pazarlama yapmak oldukça mantıklı bir fikir. Sattığınız ürünleri tüm sosyal medya platformları üzerinden tanıtımının yapılmasına sosyal medya pazarlama denir.
İşletmelerin sosyal medya pazarlamayı sıklıkla tercih etme nedenleri geleneksel pazarlamada hedef kitleye ulaşmanın zor ve yüksek maliyetli olmasıdır. Bu yöntemle daha az maliyetlerle daha fazla hedef kitleye ulaşmak mümkündür.
İşletmeler sosyal medya sayesinde muhtemel hedef kitle analizlerine daha çabuk ulaşabilir. Satmaya çalıştığınız ürünün hedef kitlesinin yaş, cinsiyet, ekonomik durumu gibi verilere ulaşarak çok daha etkili pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz.
Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri
Sosyal Medyada pazarlama yaparken amacınız sadece beğeni sayıları ve takipçi sayılarını artırmak olmasın. Burda öncelikli amacınız güvenilir bir marka oluşturmak olsun.
- Hedef Kitlenizi Belirleyin
Hedef kitlesi belirlenmeden hangi ürünü hangi kitleye satacağınızın analizini yapmadan sosyal medya pazarlaması yapmaya çalışmak, nereye gideceğinizi bilmeden sürekli yolda olmak gibidir. Hem bütçenizi zorlar hem de verimsiz bir çalışma şekli olduğu için amacınıza ulaşamazsınız.
- Sosyal Medya Platforlarınızı Seçin
Sosyal medya platformlarının sayısı oldukça fazla. Bu durum düşünüldüğünde her platformda bulunmaya çalışmak zor olabilir. Bu durumda hedef kitleniz hangi sosyal medya platformunu daha çok kullaıyorsa siz de o platformda daha aktif olun.
- İçeriğinizi Çeşitlendirin
Sadece marka ve ürünlerinize ait video ve görsel üretmekle yetinmeyin. Videoya yorum yapanlara özel indirimler, yorum yapana çekiliş hakkı gibi kullanıcıların ilgisini çekecek içerikler oluşturun.
- İçerik Paylaşımlarınızı Planlayın
Oluşturacağınız içerikler için günlük, haftalık, hatta yıllık planlamalar yapın. Kullanıcıların en aktif oldukları saatleri belirleyerek postlarınızı ozamanlarda yayınlayın.
Seo Çalışmaları
Seo çalışması yapmak bütçenizi zorlamadan sitenize trafik çekmenizi sağlayacaktır. Tabiki kendiniz yapmıyorsanız destek aldığınız ajansa bir miktar ücret ödemesi yapmanız gerekebilir. Seo çalışması yapmanın en büyük avantajı sürekli ve organik ziyaretçileri sitenize çekmektir.
Oluşturdğunuz reklamlarla sitenize trafik çekebilirsiniz ancak bunun süresi reklam bütçeniz bitene kadardır. E-ticaret siteleri için seonun önemine biraz değindik. Şimdi ise basit bir kaç ipucu ile nasıl seo yaparsanız anlatayım.
10 Adımda E-ticaret Siteleri İçin Seo
- Sitenizin iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğundan emin olun. Müşterilerin ürünlere kolay ulaşabilmesini sağlayın.
- Sattığınız ürünlerle ilgili rakip analizi yaparak rakiplerinizden farklılaşma yoluna gidin.
- Sitenizin mobil uyumlu ve hızlı olduğundan emin olun. Yavaş açılan sitelerde erken çıkma oranları oldukça yüksek.
- İyi bir anahtar kelime araştırması yaparak o kelime ile ilgili optimizasyonlar yapın.
- Google Search Console ve Analytics kullanarak sitenizi sürekli takip edin.
- Ürün açıklamalarınızı seoya uygun ve detaylı yazın.
- Ürün görsellerini çeşitlendirin.
- Link yapısının seoya uyumlu olduğundan emin olun.
- E-ticaret siteniz için farklı sitelerden trafik sağlayarak backlink çalışması yapın.
- Sitenize blog ekleyerek ürünlerle ilgili kaliteli içerikler üretin.
İçerik Pazarlama
E-ticaret sitesi için içerik pazarlama hedef kitlenizin ilgisini çekececeğini düşündüğünüz konularda sattığınız ürünlerle ilgili oluşturacağınız bilgi ve fayda içeren hertürlü yararlı içeriklerdir. Bu içerikler kimi zaman kullanım videoları, kimi zaman faydalı blog yazıları, kimi zamansa teknik analizler olabilir.
İçerik Pazarlama Nasıl Yapılır?
İçerik pazarlama tekseferde ve kısa süreli yapılmaz. Bu yüzden içerik pazarlamaya girdiğinizde süreklilik arzedeceğini bilmesiniz.
İçerik ürettiğiniz konunun uzmanı olduğunuzu kullanıcılara hissettrin. Ancak içerik üretirken içerikten kopup marka ve ürün reklamı yapmaya çalışmayın.
İçerik Pazarlamanın Aşamaları
- 1. Aşama: Hedef kitlenizi belirleyin ve üreteceğiniz içeriğin o hedef kitlenin hangi sorunlarını çözeceğini ve ne derece ilgi çeceğini analiz edin.
- 2 Aşama: Ürettiğiniz içeriğin kaliteli olduğun emin olun. Yayınlamadan önce tekrar tekrar kontrol sağlayın. Varsa yazım yanlışı, telaffuz hatası gibi durumlar mutlaka düzeltin. Unutmayın Sosyal medya vezir de eder rezil de…
- 3. Aşama: Ürettiğiniz içeriğin paylaşılacağı kanalları önceden belirleyip plan doğrultusunda paylaşın. Sosyal medya, e-ticaret sitenize blog yazısı, youtube kanalınıza video üretmek gibi.
İster yeni kurulan bir E-ticaret işletmesi olun, ister yıllardır e-ticaret yapın. Yukarıdaki bilgilerle işinizi büyütebilirsiniz. Yorumlarda fikrinizi belirtmeyi unutmayın. Herkese bol kazançlar.