Stoksuz E-ticaret nedir? Nasıl yapılır

Merhaba arkadaşlar bu makalede stoksuz e-ticaret nedir ve nasıl yapılır? sorularına cevap vermeye çalışacağım. Konunun detayına girmeden belirteyim bu makalede Amazon dropshipping ‘e değinilmeyecektir.

dropshipping

Stoksuz e-ticaret diğer adıyla dropshipping en genel tanımıyla ürünlerin stoklanmadan direkt olarak tedarikçiden müşteriye gönderildiği bir e-ticaret modelidir. Stoksuz e-ticaret nasıl yapılır? sorusunun cevabını size 5 madde de özetliyorum.

5 Madde de stoksuz e-ticarete başlama

1- Şirket Kurmak

Vergi mükellefi olmak zorundasınız, şirketinizi kurun. E-ticaretin hangi modelini yaparsanız yapın şirket kurmak zorundasınız.

2- Satacağınız ürün ya da ürün gruplarına karar verin

Piyasada aranılan ürünleri satmaya çalışın ancak, herkesin sattığı ya da az giden ürünlerle stoksuz e-ticarete başlamaya çalışmayın zira bu sizi e-ticaretten soğutabilir.

3- Sağlam tedarikçiler bulup anlaşmalarınızı yapın

Stoksuz satışın belki de en önemli ayağı tedarikçidir çünkü anlaşma yaptığınız tedarikçi XML verebiliyor olmalı ve size sürekli ürün arzı sağlayabilmelidir. Satış sonrasında ise kargolama hizmetlerini de hızlı ve özenli yapıyor olmalılar. En önemlisi size hatırı sayılır bir kar oranı kaldığından emin olun.

4- E-ticaret alt yapınızı hazırlayın

İster hazır e-ticaret paketleri ister açık kaynak e-ticaret yapısı kullanın satışa başlamadan e-ticaret sitenizi hazırlayıp ürünlerinizi ekleyin.

5- Pazar yeri mağazalarınızı açın

Trendyol, hepsiburada ve N11 gibi platformlara mağaza başvurusunda bulunup mağazanızı açın ve ürünleri yüklemeye başlayın. Yeni başladığınızı düşünürsek kendi e-ticaret sitenize trafik çekip satışa başlamanız biraz uzun süreceğinden, pazaryeri diye tabir edilen bu platformlarda satışa başlamanız daha iyi bir karar olacaktır.

İsterseniz Stoksuz satış Süreci Nasıl Gerçekleşir kısaca ona da değinelim.

Stoksuz e-ticaret Satış Süreci Nasıl Gerçekleşiyor

Birçok farklı çalışma modeli olsa da genel olarak stoksuz satış şu şekilde gerçekleşir.

  1. Müşteri sizin e-ticaret sitenizden ya da sizin pazaryeri mağazanızdan siparişi verir.
  2. Sizde tedarikçinin internet sitesinden size özel tanımlanan komisyon oranıyla müşterinin bilgilerini girip alışveriş yaparsınız. Eğer sipariş pazaryerinden geldiyse yine alışverişi yapıp ilgili pazaryerinin kargo barkotunu tedarikçi ile paylaşırsınız.
  3. Son adım olarak tedarikçi sizin yerinize ürünü hazırlayıp müşteriye kargolar. Burada dikkat edilmesi gereken husus müşteriye faturayı sizin kesmeniz, yani tedarikçi direkt müşteriye değil size kesmeli siz de müşteriye tekrar fatura etmelisiniz.

Bu satış modeli ürün stoklamadığınız için karlı bir satış modeli gibi görünse de bazı dezavantajları da var gelin birlikte stoksuz satışın avantajlarına ve dezavantajlarına bakalım.

Stoksuz E-ticaretin Avantajları

  • Ürün stoklamadığınız için çok büyük başlangıç sermayesi gerekmez.
  • Ürün stoklamadığınız için depo ve işyeri kirası gibi giderleriniz olmaz. Evinizden bile yönetebilirsiniz.
  • Ürün paketleme ve kargolama gibi operasyonel süreçleri tedarikçiler yaptıkları için zaman kaybınız olmaz siz sadece satışa odaklanırsınız.
  • Elinizde satılmayan ya da stok fazlası ürün kalmaz.
  • Tedarikçi sayısında bir sınırlama olmadığı için birden fazla tedarikçi ile çalışıp ürün sayısı bakımından zengin bir mağaza oluşturabilirsiniz.

Stoksuz E-ticaretin dezavantajları

  • Tedarikçi muhtemelen birden fazla satıcı ile çalışacağı için kar marjınız düşük olur.
  • Kargo ve paketleme süreçlerini siz yürütmediğiniz için gönderim süreleri ve paketleme de sorun yaşayabilirsiniz.
  • Ürünü stoklamadığınız için tedarikçiniz stok yönetimini iyi yapmıyorsa yok satma ihtimaliniz var.
  • Ürünlerin elinizde bulunmadığını düşünürsek müşterilere ürün sorularıyla ilgili doğru ve zamanında cevap veremeyebilirsiniz.

Kabaca stoksuz satışın avantaj ve dezavantajlarını sizler için listeledim umarım karar vermenizde yardımcı olur. Birde maliyetine bakalım isterseniz.

 Stoksuz E-ticaret başlangıç maliyetleri

Stoksuz e-ticaret denilince çoğu arkadaş bu modele başlamanın tamamen maliyetsiz olduğunu sanıyor, oysaki stoksuz satış bile yapacak olsanız size belirli bir başlangıç maliyeti olacaktır. Bu maliyetler;

  1. Şirket kurmanız için gidecek maliyetler (şahıs şirketi ya da limited) şahıs şirketi için ortalama bir rakam vermek gerekirse 1500-2000 TL civarında.
  2. E-ticaret alt yapı maliyeti. Hazır satılan paketleri baz alırsak ortalama 10-20 bin TL civarında.
  3. Tedarikçiden alacağınız XML bayilik ücreti. (Ücretsiz bayilik veren firmalar olsa da işlerini iyi yapmıyorlar önermiyorum) 8-20 bin TL civarında.
  4. Reklam ve tanıtım giderleri içinde başlangıç için ayda 5 bin TL düşünebilirsiniz. Bu rakamlar değişkenlik gösterse de minimum size 25 bin TL Civarında bir rakam çıkacaktır.

Evet arkadaşlar yukarıda sizler için stoksuz e-ticaret başlangıç maliyetlerini kabaca hesapladım. Kafanızda ki soru işaretlerine bir nebze olsun cevap olmuştur. Konu hakkında burada da güzel bir makale mevcut zamanınız varsa okumanızı öneririm. “E-ticarete başlamak için gerekenler nedir?” isimli makalemi de okursanız bu işe başlamak için hazırsınız demektir. Aklınıza takın soru olursa bana yorum kısmından sorabilirsiniz. Herkese bol kazançlar.

Makaleyi Paylaş
E-ticaret uzmanı ve Front-End Web gelişticiyim.Müşterilerime stratejik çözümler sunarak başarılarını artırmalarına yardımcı oluyorum. Trendleri takip etmek ve müşterilerimle yakın çalışmak benim için önemlidir. Geniş bir e-ticaret bilgisine ve analitik bir yaklaşıma sahibim.

Benzer Yazılar

dijital pazarlama stratejileri

E-Ticarette Dijital Pazarlama ile Büyüyün

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama ürünlerin dijital ortamlarda (Sosyal medya, web siteleri, Eposta) tanıtılıp pazarlanmasıdır. Sadece ürün değil verdiğiniz hizmetleri de tanıtılabilirsiniz ancak biz e-ticaret için dijital

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
E-ticaret için hangi kargo

E-ticaret İçin Hangi Kargo?

E-ticaret için hangi kargo firmasını kullanmalıyım sorusuna e-ticaret yapan bütün işletmeler zaman zaman yanıt aramıştır. E-ticaretin gider kalemleri arasında en büyük pay kargo giderleridir. Özellikle akaryakıta gelen

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret uzman maaşları

E-ticaret Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

E-ticaret Uzmanı Kime Denir? E-ticaret Uzmanı online satış sürecini yöneten, alanında uzmanlaşmış kişilere denir. Marka oluşturma, marka bilinirliliğinin artırılması ve dijital pazarlama süreçleri başlıca çalışma alanlarıdır. E-ticaret

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret sitesine trafik çekme

E-ticaret Sitenize Reklamsız Trafik Çekin

E-ticaret Sitesine Trafik Çekme, ürünlerinizin satılma oranını artıran en büyük etkendir. Binlerce ürünü siteye ekleyebilirsiniz, tasarımınız çok iyi olabilir ya da çok iyi fiyat belirlemiş de olabilirsiniz.

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
Merchant Center

Merchant Center Kurulumu (Güncel Rehber)

Google hem e-ticaret işletmelerinin hem de tüketicilerin işlerini kolaylaştırmak için bir araç geliştirdi. E-ticaret ekosistemi bilen herkes bu aracın Merchant Center olduğunu anlamıştır. Bu makalede detaylı şekilde

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
Müşteri Sadakati

E-Ticarette Müşteri Sadakati Oluşturma

Her iki alışverişten birinin e-ticaret üzerinden yapıldığını düşünürsek, e-ticaret işletmeleri için müşteri sadakati zorunluluktur. Rekabetin sürekli arttığı e-ticarette elde tutulan her müşteri çok önemlidir. Bunun farkına varan

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir