“En İyi 3 Açık Kaynak E-ticaret Platformu: İşinizi Büyütmenin Anahtarı”

Merhaba arkadaşlar bu makalede size ücretsiz olarak kullanabileceğiniz e-ticaret platformları‘ndan bahsedip avantaj ve dezavantajlarını bütün detaylarıyla ele alacağım. Başlıkta da gördüğünüz gibi en çok kullanılan üç ücretsiz e-ticaret platformları‘nı inceleyeceğiz, bunlar OpenCart, PrestaShop ve WooCommerce. Arkadaşlar açık kaynak onlarca e-ticaret platformu mevcut ancak kullanım kolaylığı ve topluluk desteği bakımından popüler e-ticaret platformları‘nı inceleyeceğiz.

e-ticaret platformaları

1- OpenCart

1998 Yılında PHP yazılım diliyle geliştirilmeye başlanan OpenCart küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli seviyede e-ticaret platformlarından bir tanesidir. OpenCartın güçlü yönlerine hızlıca bir bakalım;

opencart_logosu

OpenCart’ın Artıları

  • Kullanıcı Dostu Arayüz: OpenCartın kurulum işlemi bitip yönetim paneline girilince kolaylıkla ürün ekleme, kategori oluşturma ve sipariş işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.
  • Çoklu Dil ve Para Birimi Desteği: OpenCartla çoklu dil ve parabirimi varsayılan olarak gelmektedir bu sayede istediğiniz gibi yerelleştirmenize olanak tanır.
  • Ödeme ve Kargo Seçenekleri: OpenCart popüler olan Paytr, İyzico, Payu gibi sanal pos ödeme alt yapılarını destekler ve aynı gün ödeme almanıza olanak tanır. Çalıştığınız kargo firmalarının kargo takip modüllerini edinerek kolaylıkla mağazanıza entegre etmenize olanak sunar.
  • Geniş Eklenti ve Tema Yelpazesi: OpenCart’ı ilk kurulumdan sonra varsayılan bir tema ile gelir ve bu tema kullanıcıların büyük bir kısmı tarafından sevilmez ve değiştirilir, bu aşamada OpenCart eklenti mağazasından kolaylıkla ücretli ya da ücretsiz bir tema indirip kurabilirsiniz. Sadece temayla bitmez tabiki ihtiyacınıza özel eklentileri de bu mağazadan edinebilirsiniz.
  • SEO Dostu Yapı: OpenCart’la kolaylıkla seo dostu mağazalar oluşturabilirsiniz. Meta etiketler, URL yapıları, site haritaları gibi özelliklerle mağazanızı arama motorlarında daha görünür hale getirebilirsiniz.

OpenChart’ın artılarını inceledik isterseniz birde eksi yönlerine bakalım. Arkadaşlar bu dünyada ücretisiz görünen hiçbir şey aslında tamamen ücretsiz değildir, kulağa garip geldi farkındayım eksi yönlerini incelerken ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

OpenCart’ın Eksileri

  • Teknik Destek: Açık kaynak kodlu e-ticaret platformlarından olan OpenChart olası bir hata yada aksaklık durumunda size destek sunmaz. Oluşan bütün sorunları kendiniz çözmelisiniz. Bunun için forumları ve WhatsApp gruplarını kullanmlasınız, buda size zaman kaybettirecektir. Eğer PHP yazlım dilini bilmiyorsanız olası sorun durumunda ücretli destek almak zorunda kalacaksınız.
  • Tema ve Eklentiler: Varsayılan Tema muhtemelen gözünüze demode gelecek ve temayı değiştirmek isteyceksiniz, bu durumda yukarıda verdiğim eklenti mağazasına girip ücretsiz temalara bakacasınız ve sonuç hüsran ücretsiz temaların birçoğu basit ve işinizi görmez durumda. Mecburen ücretli temalara yöneleceksiniz ve minimum 50-60 USD civarında olan bir tema satın alacaksınız. Tabi bukadarla kalmaz müşterilerim sosyal medya ile kolayca giriş yapsın derseniz onun içinde ayrı bir modül almalısınız ortalama 40-60 Usd civarında yani tamamen ücretsiz demek doğrumu kararı size bırakıyorum.
  • Mobil Uygulama: Ücretli e-ticaret platformları size bu uygulamayı sağlarken bunu openChart tarafında yapmak için yine yaklaşık 100 USD ödemeniz gerekmekte. Benim temam zaten mobil uyumlu uygulamaya gerek yok diyorsanız karar sizin.
  • Güncelleme Süreci: Yeni bir versiyon çıktı ve openChart sürümünüzü yükseltmek istiyorsunuz bu süreç tam bir kaosa dönüşebilir, aldığınız tema ve modüllerin yeni versiyonda çalışmama ihtimali var bu yüzden binlerce ürün barındıran bir e-ticaret sitesinde bu riski almaya gerek yok diyip eski versiyonda kalabiliyorsunuz. Nasıl deniliyordu ”Çalışıyorsa dokunma” prensibini benimsemek zorunda kalıyorsunuz.

2- PrestaShop

2005 Yılında basit bir öğrenci projesi olarak Fransada geliştirilmeye başlanan PrestaShop günümüzde 360 Bin kullanıcı sayısını geçmiş durumda ve 3 kez ödül almış bir E-ticaret platformudur. Haydi PrestaShop’unda artıları ve eksilerine bakalım.

presta_logo

PrestaShop’un Artıları

  • Kullanıcı Dostu Arayüz: PrestaShop Sunduğu basit kullanıcı arayüzüyle ilkdefa kullanacaklar için bile oldukça kolay bir arayüz’e sahiptir. Katolog, Siparişler ve Müşteriler olarak bölümlenen yönetim panelinden kolaylıkla işlem yapabilirsiniz.
  • Çoklu Dil ve Para Birimi Desteği: Desteklediği parabirimi ve çoklu dil desteği sayesinde istediğiniz gibi özelleştirip kullanabilirsiniz.
  • SEO Dostu Yapı: Prestashop da tek tıklama ile seo dostu URL yapısına geçebilir, ürün ekleme sırasında ürünle alakalı anahtar kelimeleri girebilirsiniz. Ayrıca basitce site haritaları oluşturabilir, Google Analytics modülü ile anlık trafik ve dönüşümlerinizi takip edbilirsiniz.
  • Topluluk ve Destek: PrestaShop geniş bir topluluk desteğine sahip Türkçe forumlarda bulamadığınız çözümleri ingilizce forumda kolaylıkla bulabilirsiniz.
  • Özelleştirme ve Tasarım Esnekliği: Prestashop iyi bir teknik bilgiyle kolayca özelleştirilebilir. Teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar içinse eklenti mağazasında onlarca modül mevcut.

PrestaShop’un artılarını inceledik eksilerine bakacak olursak, aslında en temel sorun ülkemizdeki döviz kurunun yüksekliği yani tema ve modül fiyatları oldukça yüksek. Maddeler halinde bakarsak.

PrestaShop’un Eksileri

  • Teknik Desktek: Aynı OpenChart’da olduğu gibi bir sorun anında destek alabileceğiniz kimse yokstur, ya ücretli bir yazılımcıdan destek alacak ya da topluluk desteğinin önerileriyle kendiniz sorunu çözmeye çalışacaksınız.
  • Tema ve Eklentiler: Yine varsayılan temayı beğenmeyeceğinizi düşünüyorum, ücretsiz temalar ise görsel açıdan tatmin etmeyecek yani ücretli tema arayışına girecekseniz. Kargo entegrasyonu, e-fatura işlemleri için yine ücretli modüllere ihtiyaç duyacaksınız.
  • Güncelleme Süreci: Versiyon güncelleme işlemleri PrestaShopta da oldukça zor ve sancılı bir süreç her nekadar tek tıklama ile güncelleme ve versiyon güncelleme modülleri olsa da çok dikkatli kullanılmadığı sürece veri kaybı yaşayabilirsiniz.

3- WooCommerce

WooCommerce 2011 yılında WordPress eklentisi olarak kullanılmaya başlayan bir E-ticaret platformudur, platform demek tam olarak doğru olmayabilir E-ticaret eklentisi desek daha yerinde olur. Sağladığı kullanım kolaylığı ve eklenti çokluğu nedeniyle çok tercih edilse de tek başına bir E-Ticaret sistemi olmaması kullanım konusunda beni hep düşündürmüştür.

woocommerce_logo

WooCommerce’nin Artıları

  • Entegrasyon ve Esneklik: WordPress’e entegre çalıştığı için WordPress’in sunduğu eklenti ve tema çeşitliliğinden faydalanabilirsiniz.
  • Kullanıcı Dostu Arayüz: Bahsettiğimiz diğer e-ticaret platformları gibi WooCommerce de kullanım kolaylığı açısından oldukça iyi durumdadır, menülerde ilkkez dolaşan biri bile kolaylık ürün ekleme, ürün güncelleme ve sipariş işlemlerini kolaylıkla yapabilir.
  • SEO Dostu Yapı: Seo konusunda oldukça başarılıdır, seo dostu URL oluşturma, meta tag ekleme ve en önemlisi WordPress’in popüler seo eklentilerini kullanmanıza olanak tanır.
  • Geniş Topluluk ve Destek: WordPress’in güçlü topluluk ağını kullanan wooCommerce topluluk desteği ve yardım konusunda oldukça iyi durumdadır.

WooCommercenin artılarını inceledik eksilerine de bakmak gerekirse.

WooCommerce’nin Eksileri

  • Teknik Desktek: Yine yazılım bilginiz yoksa daha önce hiç wordpress kurulumu yapmadıysanız maalsef yine ücretli teknik destek almak zorundasınız.
  • Performans: Küçük bir işletmeyseniz kullanının fakat büyük ölçekli işletmeler veya yüksek trafikli siteler için bazen performans sorunları yaşatabilir. Sorunları aşmak için bir yazlımcıdan ücreti karşılığı optimizasyon yapmasını istemek durumunda kalabilirsiniz. Tek başına bir e-ticaret sistemi olmadağı için çalışırken onlarca eklentiyle beraber çalışır buda yüksek sunucu kaynağı tüketimi anlamına gelir, diğer platformlara oranla daha yüksek sunucu ücreti ödersiniz.
  • Güvenlik ve Güncelleme Yönetimi: Açık kaynak sistemler her nedense DDoS saldırılarına daha çok maruz kalıyor, olumsuz bir deneyim yaşamamak için eklenti ve temalarda güvenlik açığı olmadığından emin olun ve sürekli güncel tutun.
  • Eklenti Bağımlılığı: Her nekadar ücretsiz oldukça fazla eklenti olsa da yeryer ücretli eklentiler kullanmak zorunda kalacaksınız ve bu eklentilerin size ek maliyet çıkardığını unutmayın.

Sonuç olarak e-ticaret platformlarından hangisini kullanmalıyım ?

Arkadaşlar popüler e-ticaret platformlarını sizler için detaylıca inceledim, hangisini kullanmanız gerektiğinin kararını en iyi siz vereceksiniz fakat bu kararı verirken şunları göz önünde bulundurun. Php yazlım dilini biliyor musunuz, HTML ve CSS konusunda bilginiz var mı, hosting, sunucu seçimi ve wordpress kurulumu gibi işlemleri biliyor musunuz? cevabınız evetse istediğiniz platformu kullanabilirsiniz ama bu konularda bilgi sahibi değilseniz paraya kıyıp hazır e-ticaret paketlerinden almanız en mantıklısı size hersey hazır teslim ediliyor direkt ürünlerinizi eklemeye başlıyorsunuz, diğer türlü onlarca kurulum dökümantasyonu okuyacak,kurulum videoları izleyecek, forum ve diğer gruplardan destek almaya çalışacaksınız buda oldukça uzun bir süre alacak, özetle teknik bilginiz varsa ya da özel bir yazlımcıyla çalışyorsanız kullanın diğer türlü illa kullanmak isterseniz oldukça çetrefilli bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Arkadaşlar uzun bir makale ile konuyu ele aldım umarım kafanızdaki soru işaretleri biraz azalmıştır. Eticarete başlamadan önce “E-ticarete nasıl başlanır“isimli makalemi okumanızı tavsiye ederim. Eğer aklınıza takılan soru varsa yorum kısmından belitmeyi unutmayın. Herkese bol kazançlar.

Makaleyi Paylaş
E-ticaret uzmanı ve Front-End Web gelişticiyim.Müşterilerime stratejik çözümler sunarak başarılarını artırmalarına yardımcı oluyorum. Trendleri takip etmek ve müşterilerimle yakın çalışmak benim için önemlidir. Geniş bir e-ticaret bilgisine ve analitik bir yaklaşıma sahibim.

Benzer Yazılar

dijital pazarlama stratejileri

E-Ticarette Dijital Pazarlama ile Büyüyün

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama ürünlerin dijital ortamlarda (Sosyal medya, web siteleri, Eposta) tanıtılıp pazarlanmasıdır. Sadece ürün değil verdiğiniz hizmetleri de tanıtılabilirsiniz ancak biz e-ticaret için dijital

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
E-ticaret için hangi kargo

E-ticaret İçin Hangi Kargo?

E-ticaret için hangi kargo firmasını kullanmalıyım sorusuna e-ticaret yapan bütün işletmeler zaman zaman yanıt aramıştır. E-ticaretin gider kalemleri arasında en büyük pay kargo giderleridir. Özellikle akaryakıta gelen

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret uzman maaşları

E-ticaret Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

E-ticaret Uzmanı Kime Denir? E-ticaret Uzmanı online satış sürecini yöneten, alanında uzmanlaşmış kişilere denir. Marka oluşturma, marka bilinirliliğinin artırılması ve dijital pazarlama süreçleri başlıca çalışma alanlarıdır. E-ticaret

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret sitesine trafik çekme

E-ticaret Sitenize Reklamsız Trafik Çekin

E-ticaret Sitesine Trafik Çekme, ürünlerinizin satılma oranını artıran en büyük etkendir. Binlerce ürünü siteye ekleyebilirsiniz, tasarımınız çok iyi olabilir ya da çok iyi fiyat belirlemiş de olabilirsiniz.

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
Merchant Center

Merchant Center Kurulumu (Güncel Rehber)

Google hem e-ticaret işletmelerinin hem de tüketicilerin işlerini kolaylaştırmak için bir araç geliştirdi. E-ticaret ekosistemi bilen herkes bu aracın Merchant Center olduğunu anlamıştır. Bu makalede detaylı şekilde

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
Müşteri Sadakati

E-Ticarette Müşteri Sadakati Oluşturma

Her iki alışverişten birinin e-ticaret üzerinden yapıldığını düşünürsek, e-ticaret işletmeleri için müşteri sadakati zorunluluktur. Rekabetin sürekli arttığı e-ticarette elde tutulan her müşteri çok önemlidir. Bunun farkına varan

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir