İade Politikaları ve Müşteri Memnuniyeti: E-Ticarette Başarılı İade Yönetimi İçin İpuçları

Merhaba arkadaşlar bu makalede E-ticaretin baş belası olan iade süreçlerini anlatacağım. Hiç bir satıcı e-ticarette iade görmek istemez , fakat e-ticarette satılan ürünler neden geri gelir? bunu biraz düşünmemiz gerekli.

6 Adımda E-ticarette iadelerin önüne geçme

Arkadaşlar sattığınız ürünlerde iade oranınız yüksekse biryerlerde hata yapıyor olmanız muhtemel, müşteri gibi düşünüp buna çözüm aramanız gerekmekte, e-ticarette iade‘nin önüne geçmek için yapmanız gerekenleri maddeler halinde sıralıyorum.

e-ticarette iade

1- Tam ve doğru ürün açıklamaları oluşturun

Bir ürünü ister kendi e-ticaret sitenizde satın ister, pazaryeri platformların da satın, ürün açıklamalarını tam ve hatasız şekilde, müşterinin aklında soru işareti bırakmadan düzenlemelisiniz. Müşteri ürünü aldığı zaman ihtiyacının giderildiğinden emin olmalı. Eksik ya da hatalı ürün açıklması girerseniz müşterilerden sıklıkla “beklediğim gibi gelmedi” diyip iade talebi açtıklarını görürsünüz belki de e-ticarette iadeye sebep olan en önemli faktör bu.

2- Müşteriye istediği ürünü gönderin

Kulağa biraz tuhaf geldiğini biliyorum ama benim bazı satıcı arkadaşlarda gördüğüm büyük sıkıntı bu. Stok kontrolünü doğru planlayamama sonrasında müşterinin aldığı ürünü değil kendi elinde olan muadil ürünü gönderiyorlar. Kimse gördüğü üründen farklı bir ürün gelirse onu almaz ve iade eder buna dikkat edin.

3- Lojistik Sürecini iyi yönetin

E-ticarette iade‘lerin önüne geçmek için alabileceiğiniz aksiyonların en önemlilerinden biri de kargolama sürecini iyi yönetmektir. Müşteri çoğu platformda alışveriş yaparken “en geç şu tarihte kargoda” yada “ertesi gün kapında ” gibi ifadeler görür ve durumun aciliyetinden dolayı fiyatı yüksek bile olsa hızlı gönderi yaptığınız için sizden satın alır. Eğer ürün gönderimini geciktirirseniz “ihtiyacım kalmadı“ya da “burdan halletim geç kargolandı” şeklinde ifadelerle ürünü iade eder.

4- Fiyatları Makul seviyede tutun

Müşteri ürünü sipariş edip almış dahi olsa daha uygun fiyatlısını bulduğu anda iade eder. İade başlığı şu şekilde olur “Daha uygun fiyata buldum. E-ticarette iadeleri azaltmak istiyorsanız fiyatlarınızı makul tutmaya çalışın.

5- Özenli Paketleme Yapın

E-ticarette iadelerin önüne geçmek istiyorsanız özenli paketleme bu işin önemli bir adımı. Ürünleri hasar almayacak şekilde paketlemeli müşteriye sağlam ve hatasız şekilde ulaştırmalısınız. Aksi takdirde “Ürün hasarlı geldi” şeklinde iade talepleriyle karşılaşırsınız. “E-ticarette doğru ürün paketleme nasıl olmalıdır” isimli makelemi mutlaka okumanızı öneririm.

6- Faturasını zamanında düzenleyip müşteriye ulaştırın

Müşteri ister kurumsal olsun ister bireysel olsun ürünün faturası ister. Vergi ödememek adına fatura kesmemezlik yapmayın, hem yasal olarak başınız ağrır hem de müşteri “Faturam gelmedi” diyerek iade talebi açar.

Sonuç olarak yukarıda ki tüm maddeleri eksiksiz olarak uygulasanız da illaki iadeleriniz olacaktır. Yasalar gereği 14 gün içinde koşulsuz müşterinin iade hakkı vardır. İadeleri sıfıra indirme gibi bir çabaya girmeyin. Sadece e-ticarette iadeleri makul seviyede tutmaya çalışın yeterli. Arkadaşlar yukarıdaki hap bilgiler kulağınıza küpe olsun, zira derin bir tecrübe süzgecinden gelen bilgilerdir. Aklınıza takılan soru olursa yorum kısmından iletmeyi unutmayın. Herkese bol kazançlar.

Makaleyi Paylaş
E-ticaret uzmanı ve Front-End Web gelişticiyim.Müşterilerime stratejik çözümler sunarak başarılarını artırmalarına yardımcı oluyorum. Trendleri takip etmek ve müşterilerimle yakın çalışmak benim için önemlidir. Geniş bir e-ticaret bilgisine ve analitik bir yaklaşıma sahibim.

Benzer Yazılar

dijital pazarlama stratejileri

E-Ticarette Dijital Pazarlama ile Büyüyün

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama ürünlerin dijital ortamlarda (Sosyal medya, web siteleri, Eposta) tanıtılıp pazarlanmasıdır. Sadece ürün değil verdiğiniz hizmetleri de tanıtılabilirsiniz ancak biz e-ticaret için dijital

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
E-ticaret için hangi kargo

E-ticaret İçin Hangi Kargo?

E-ticaret için hangi kargo firmasını kullanmalıyım sorusuna e-ticaret yapan bütün işletmeler zaman zaman yanıt aramıştır. E-ticaretin gider kalemleri arasında en büyük pay kargo giderleridir. Özellikle akaryakıta gelen

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret uzman maaşları

E-ticaret Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

E-ticaret Uzmanı Kime Denir? E-ticaret Uzmanı online satış sürecini yöneten, alanında uzmanlaşmış kişilere denir. Marka oluşturma, marka bilinirliliğinin artırılması ve dijital pazarlama süreçleri başlıca çalışma alanlarıdır. E-ticaret

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret sitesine trafik çekme

E-ticaret Sitenize Reklamsız Trafik Çekin

E-ticaret Sitesine Trafik Çekme, ürünlerinizin satılma oranını artıran en büyük etkendir. Binlerce ürünü siteye ekleyebilirsiniz, tasarımınız çok iyi olabilir ya da çok iyi fiyat belirlemiş de olabilirsiniz.

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
Merchant Center

Merchant Center Kurulumu (Güncel Rehber)

Google hem e-ticaret işletmelerinin hem de tüketicilerin işlerini kolaylaştırmak için bir araç geliştirdi. E-ticaret ekosistemi bilen herkes bu aracın Merchant Center olduğunu anlamıştır. Bu makalede detaylı şekilde

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
Müşteri Sadakati

E-Ticarette Müşteri Sadakati Oluşturma

Her iki alışverişten birinin e-ticaret üzerinden yapıldığını düşünürsek, e-ticaret işletmeleri için müşteri sadakati zorunluluktur. Rekabetin sürekli arttığı e-ticarette elde tutulan her müşteri çok önemlidir. Bunun farkına varan

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş

Makale Yorum Sayısı: 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir