Merchant Center Kurulumu (Güncel Rehber)

Google hem e-ticaret işletmelerinin hem de tüketicilerin işlerini kolaylaştırmak için bir araç geliştirdi. E-ticaret ekosistemi bilen herkes bu aracın Merchant Center olduğunu anlamıştır. Bu makalede detaylı şekilde Merchant Center Nasıl Kurulur? anlatacağım.

merchant center
Merchant Center Kurulumu

Google Merchant Center Nedir?

Google E-ticaret işletmeleri ve online alışveriş yapan kullanıcılar için 2010 yılında bu aracı geliştirdi. E-ticaret işletmelerinin alışveriş reklamı oluşturmak için kullandıkları google tarafından geliştirlmiş bir araçtır.

Merchant Center vasıtası ile sadece alışveriş reklamları değil youtube ve diğer google iş ortağı platformlarında da reklam yayınlayabilirsiniz.

E-ticarette rekabet her geçen gün hızla artarken çevrim içi mağazalarına daha fazla trafik çekmek isteyen işletmelerin yoğun olarak kullandığı bir araçtır.

Google Merchant Center Nasıl Çalışır?

Merchant Center‘in çalışma mantığına biraz bakalım. E-ticaret sitenizde yüzlerce hatta binlerce ürün var ve Google ads aracılığı ile reklam vermek istiyorsunuz. Google ads’a girip onlarca ürün yükleyemezssiniz. Yani reklam vermek istediğiniz ürünü Google Merchant Center vasıtasıyla Googla Ads’a bağlarsınız.

İlk olarak ürünlerinizi Feed’ler aracılığıyla Google Merchant Center‘a eklersiniz daha sonra ise Google Merchant Center ile senkronize ettiğiniz Google Ads’a girip istediğiniz ürünlere reklam kampanyası oluşturabilirsiniz.

Merchant Center’i Neden Kullanmalısınız ?

Buraya kadar makaleyi okuduysanız Merchant Center Nedir? , Merchant Center Nasıl Çalışır? gibi temel soruları anladığınızı varsayıyorum. Şimdi Merchant Center’ın kullanıcılara sağladığı faydalara maddeler halinde bakalım.

  • Ürün kataloğunuzu Google’a tüm detaylarıyla aktarmanızı sağlar. Fiyat, Stok, Barkot, Renk, Beden gibi.
  • Katalogda yaptığınız herhangi güncelleme işlemi feedler vasıtasıyla otomatik olarak Google Merchant Center‘a yansır. Bir fiyat güncellediniz diyelim feed otomatik taranarak güncellenir.
  • Google’ın diğer hizmetleriyle entegre çalıştığı için çok kanallı reklam kampanyaları oluşturmanız da yardımcı olur.
  • Ücretsizdir sadece tıklama başı ya da etkileşim başına ücret ödersiniz.

Merchant Center’i teorik olarak bütün detaylarıyla anlattım. Şimdi sıra geldi kuruluma birlikte Merchant Center Nasıl Kurulur? bakalım.

Google Merchant Center Nasıl Kurulur?

Merchant Center Nasıl Kurulur

Tüm Google hizmetlerin de olduğu gibi Merchant Center kurulumu için de bir Google hesabına sahip olmanız gerekli. Daha önceden Google Ads ile ilişkilendirilmiş bir hesabınız varsa bunu kullanmanız daha avantajlı olacaktır. Merchant Center‘a giriş yaptıkdan sonra sağ üst köşeden oturum açmanız yeterli. Daha sonra sırası ile;

  • Google işiniz ile ilgili kısımları girmenizi isteyen bir form göstrecek bu formu eksiksiz doldurun.
  • İşletmenizle ilgili detayları verdikten sonra hesabınızı Google Ads’bağlayın.
Merchant Center İşletme Bilgileri
Merchant Center İşletme Bilgileri

Merchant Center Hesabı Google Ads’a Nasıl Bağlanır?

Makalenin başında Merchant Center’a eklediğiniz ürünler için Google Ads’da reklam kampanyası oluşturabileceğinizi ve oluşturduğunuz kampanyaların güncellemesini yapabileceğinizi söylemiştim. Birlikte Ads’e bağlanalım.

google merchant google ads bağlama
  • Sağ üst köşede bulunan çark ya da dişliye benzeyen ayarlar ikonuna tıklayın.
  • Ayarlar menüsü altından “Bağlı Hesaplar” kısmına tıklayın.
Merchant Center Nasıl Kurulur
  • Daha önce giriş yapmadıysanız sizi yukarıdaki gibi bir ekran karşılayacak. Buradan Google Ads’e bağlanın diyerek bu adımı geçin
  • Google Ads ile bağlantı oluşturmak için yöntem seçin kısmına gelin ve size uygun olan seçeneği seçerek ilerleyin. Benim daha önceden ads hesabım olduğu için ilgili hesabı seçiyorum
Google ads bağlantı yapma
  • Daha sonra bağlantı oluştur ve devam et diyerek ilerleyin
  • Karşınıza Merchant Center ile Google Ads arasında paylaşılan verileri gösteren bir ekran çıkacak inceledikten sonra Hesabı bağla butonuna tıklayın.
ads merchant centre baglantisi
  • Hesabı bağladıktan sonra Google sizi Merchant Center’a yönlendirecek ve bağlı hesaplarınızı orada etkin olarak göreceksiniz.
merchant centre etkin_baglanti
  • Daha sonra bu işlemi Google Ads üzerinden doğrulamalısınız. Ads oturumunu açın ve üst kısımdan araçlar ve ayarlar bağlantısına tıklayın. Daha sonra kurulum sekmesinden bağlı hesapları tıklayarak devam edin.
google ads bağlama
  • Bağlı hesaplar kısmından Merchant Centri’ bulun ve “Yönet ve Bağla” kısmına tıklayrak işlemi bitirin.
google ads'e merchant centre baglama

Yukarıdaki son adımı da tamamladıktan sonra bağlantı işlemi başarıyla sonuçlandı.

Sitenizi Doğrulama

Aslında Merchant Center’a siteyi bağlamak bir doğrulama işlemidir fakat yeni ads hesabı açan kullanıcılar bu işlemi yapmalıdırlar. Doğrulanmamış sitelere google feed eklemye izin vermeyecektir. Doğrulama yapmanın üç alternatif yolu var bunlar

  • Google Etiket Yönetici (Tags Manager)
  • Siteye HTML kod parçacığı yerleştirme
  • Google Ads Bağlantısını yapma

Yukarıdaki doğrulama metodlarından hangisini kullanmak isterseniz seçip sitenize uygulayabilirsiniz.

Ürünleri Feed Aracılığıyla Google’a Yükleme

Kullanıcıları zorlayan belki de en zor kısım ürünlerin feed kullanılarak Google’a eklenmesidir. Aslına bakarsanız tecrübeli biri için son derece basit bir işlemdir. Hesabınızda oluşturacağınız veri feedleri ile ürünlerinizin bütün detaylarını Google’a aktarmış olacaksınız. Google oluşturduğunuz feedleri yüklemek için bazı yöntemler sunar bunlar

  • Yükleme: Ürün bilgileriniz local bilgisayarda mevcutsa FTP ya da SFTP yoluyla yükleyebilirsiniz. Çok Tercih edilen bir yöntem değildir.
  • Planlı Getir: Ürün bilgileriniz XML ya da CSV olarak mevcutsa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Hazır E-ticaret Altyapısı kullanan sitelerin büyük çoğunluğu (İdeasoft, Platinmarket, Ticimax v.s) XML alabilirler. En çok tercih edilen Feed ekleme yöntemidir.
  • Google E-Tablolar: Ürünlerinizi E-Tablolarda saklıyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz fakat ürün sayınız yüksekse çok işlevsel bir metod olmayacaktır.
  • Content API: Api işlemleriyle bir yerden veri çekmeyi daha önce deneyimlediyseniz kullanabilirsiniz ancak fazla teknik bilgi gerektirdiğinden çok tavsiye edilmez.
GOOGLE MERCHANT FEED EKLEME

En çok kullanılan Feed ekleme türü olan Planlı Getirmeyi yakından inceleyelim.

Planlı Getirme

Yukarıdaki görselde görülen alandan Planlı Getirmeyi seçip devam edelim. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.

Planlı getirme ile Feed Ekleme

Bu ekranda Google’ın istediği bilgileri sıra ile girelim.

  • 1. Alan: Dosya Adı Bu kısma Feed dosyasına vermek istediğiniz herhangi ismi yazabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, SFTP, FTP ya da Cloud Storage aracılığıya yapıyorsanız dosya adı buradakiyle tam olarak eşleşmelidir.
  • 2. Alan: Getirme sıklığı bu alan Merchant Center’in Feed’i ne sıklıkta taramasını istiyorsanız yazabilirsiniz. Günlük, haftalık, aylık..
  • 3. Alan: Getirme Saati bu kısma ürün bilgilerinin güncelleneceği saati yazabilirsiniz.
  • 4. Alan: Saat Dilimi bu kısma Türkiye için (GMT+03:00) GMT+03:00 (İstanbul) saat dilimini yazmanız uygundur.
  • 5. Alan: Dosya URL’si bu kısma E-ticaret hizmet sağlayıcınızdan aldğınız XML Linkini girmelisiniz.  Google Ads kullanmak isterseniz de Entegrasyonlar menüsünden Feed linkine ulaşıp bu alana ekleyebilirsiniz.

Merchant Center Kurulum ve Feed Onayı

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra hemen ürünlerimiz listelenmiyor Google belirli bir süre feed’i tarayacak ve kontrol edecek bu aşamada ortala 3 gün sürebilir. Süre çok uzarsa Googla ile irtabata geçip durmunu sorabilirsiniz.

Feedler yayına alındıktan sonra tüm ürünler sağlıklı şekilde listelenmeyebilir. Sorunların ne olduğunu anlayıp ona göre aksiyon almak için “Teşhis” kısmını ziyaret edin.

google feed_teşhis

Yukarıdaki görselde renklerine göre Yeşil alanlar Etkin ögeleri, Sarı alanlar süresi dolan ögeleri, Mavi alanlar Bekleyen öge sayısını, Kırmızı alanlar ise onaylanmamış ögeleri gösteriyor.

Teşhis kısmından onaylanmayan ürünleriniz varsa sebebini kontrol edip düzeltebilirsiniz.

Merchant Center Özellikleri

Google Merchant Center kullanım açısından oldukça gelişmiş özellikleri barındırır. Bu özellikleri kullanan birçok işletme gelirlerini hatrı sayılır seviyede artırmışlardır. Bu özelliklere kısaca bakarsak

  • Seo Stratejileri oluşturabilmeniz için veri sağlar.
  • Promosyon tanımlama bazı ürünlere özel feed ekleyerek promosyon tanımlayabilirsiniz.
  • Gelişmiş Raporlama Modülü ile seo ve reklam çalışmalarınız için stoklanmış verilere ulşabilirsiniz.

Sizler için Merchant Center Nasıl Kurulur Tüm hatlarıyla anlattım. Takıldığınız nokta olursa yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Herkese bol kazançlar.

Makaleyi Paylaş
E-ticaret uzmanı ve Front-End Web gelişticiyim.Müşterilerime stratejik çözümler sunarak başarılarını artırmalarına yardımcı oluyorum. Trendleri takip etmek ve müşterilerimle yakın çalışmak benim için önemlidir. Geniş bir e-ticaret bilgisine ve analitik bir yaklaşıma sahibim.

Benzer Yazılar

dijital pazarlama stratejileri

E-Ticarette Dijital Pazarlama ile Büyüyün

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama ürünlerin dijital ortamlarda (Sosyal medya, web siteleri, Eposta) tanıtılıp pazarlanmasıdır. Sadece ürün değil verdiğiniz hizmetleri de tanıtılabilirsiniz ancak biz e-ticaret için dijital

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
E-ticaret için hangi kargo

E-ticaret İçin Hangi Kargo?

E-ticaret için hangi kargo firmasını kullanmalıyım sorusuna e-ticaret yapan bütün işletmeler zaman zaman yanıt aramıştır. E-ticaretin gider kalemleri arasında en büyük pay kargo giderleridir. Özellikle akaryakıta gelen

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret uzman maaşları

E-ticaret Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

E-ticaret Uzmanı Kime Denir? E-ticaret Uzmanı online satış sürecini yöneten, alanında uzmanlaşmış kişilere denir. Marka oluşturma, marka bilinirliliğinin artırılması ve dijital pazarlama süreçleri başlıca çalışma alanlarıdır. E-ticaret

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticaret sitesine trafik çekme

E-ticaret Sitenize Reklamsız Trafik Çekin

E-ticaret Sitesine Trafik Çekme, ürünlerinizin satılma oranını artıran en büyük etkendir. Binlerce ürünü siteye ekleyebilirsiniz, tasarımınız çok iyi olabilir ya da çok iyi fiyat belirlemiş de olabilirsiniz.

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
Müşteri Sadakati

E-Ticarette Müşteri Sadakati Oluşturma

Her iki alışverişten birinin e-ticaret üzerinden yapıldığını düşünürsek, e-ticaret işletmeleri için müşteri sadakati zorunluluktur. Rekabetin sürekli arttığı e-ticarette elde tutulan her müşteri çok önemlidir. Bunun farkına varan

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş
e-ticarette sepeti terk etme

E-Ticarette Sepet Terk Etme Oranları Nasıl Düşürülür?

Merhaba arakadaşlar bu makalede Sepet terk etme oranı hakkında konuşacağız. Siteye trafik çekmek için onca çaba harcadıktan sonra müşterinin sepeti terk etmesi oldukça can sıkıcı. Çoğu E-ticaret

Devamını oku >>.
Makaleyi Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir