Merhaba, arkadaşlar bu makalemde size e-ticarete nasıl başlanır? ve E-ticarete başlamak için gerekenler nelerdir? Sorularının cevaplarını vermeye çalışacağım. Detaya geçmeden önce belirteyim ki bu makalede sıfırdan e-ticarete başlamak için yapmanız gerekenler anlatılacaktır.
10 Adımda E-ticarete başlamanız için gerekenler;
1. Şirket kurmak
Sıfırdan e-ticarete başlıyorsunuz ve yapmanız gereken ilk şey yasal bir zorunluluk olan şirketinizi kurmak. Başlangıç için şahıs şirketi size uygun olabilir ancak; buna mali müşavirinize danışarak karar verin.
2. Satacağınız ürün ya da ürünlere karar verin
Eğer satmak istediğiniz belir bir ürün ya da ürün grubuna kar vermediyseniz. Hedef kitlenize göre çok satan ürünleri araştırıp buna göre karar verin, fakat şunu da unutmayın çok satıyor diye rekabeti fazla bir ürün gurubuna girmektense, rekabeti düşük bir niş ürüne yönelmek daha mantıklı olacaktır.
3. Tedarikçi anlaşmaları yapın
E-ticarete hızlı ve etkili bir giriş yapmak isterseniz tedarikçilerle anlaşmanızı yapın. Anlaşma yaparken rakip analizi ve karlılığı mutlaka hesap edin.
4. Lojistik alt yapınızı oluşturun
Hangi kargo firmaları ile çalışacaksanız onlarla bağlantıya geçin ve sözleşmelerinizi tamlayın ama kargo firması seçiminde dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı yeri gelmişken söyleyeyim. Ucuz taşıyor diye geç götüren ve hasar tazminine yanaşmayan firmalardan uzak durun.
5. E-ticaret platformlarına karar verip mağazanızı açın
Kendi e-ticaret siteniz için hazır altyapı mı yoksa açık kaynaklı e-ticaret alt yapısı mı kullanacaksınız buna karar verin. Hangi Pazaryerlerinde satış yapmak istiyorsanız (Trendyol, N11, Hepsiburada) mağaza başvurularınızı yapın ve mağazanızı açın.
6. Reklam ve Tanıtım için bütçe ayırın
Yeni kurulan bir işletme olduğunuzu düşünürsek ürünlerinizi tüketiciye ulaştırmak için etkili bir sosyal medya ve Google reklam kampanyası oluşturmak başlangıç için iyi yöntem olacaktır. Bunun için gerekli olan bütçeyi hazır edin.
7. Etkili bir marka stratejisi oluşturmaya odaklanın
Markalaşmak kurumsal kimliğinizin oluşmasında ilk adımdır. Rakiplerinizden sıyrılıp bir adım öne geçmek istiyorsanız mutlaka markalaşmaya önem verin. Markalaşmak sizin müşteriler tarafından fark edilmenizi ve tercih edilmenizi sağlar.
8. Satış hedefleri koyun
Kendinize günlük, haftalık, aylık ve yıllık satış hedefleri belirleyin. Rakiplerinizin ortalama ne kadar ürün sattıklarını gösteren programlar mevcut bunları edinip analiz yapın ve rakiplerin satış rakamlarına ulaşmaya çalışın. Eğer ulaşamıyorsanız neyi eksik yaptığını düşünün.
9. Danışman desteği alın
Tüm araştırmalara rağmen kafanızda oturmayan, eksik kalan konular olursa bir e-ticaret danışmanından hizmet alın. Nasıl ki işletmenizin mali işleri için bir mali müşavirle çalışıyorsanız, satışlarınız rayına oturana kadar da bir danışmanlık hizmeti almaktan çekinmeyin.
10. Sabırlı olun
Hiçbir işletme ticari faaliyetine başlar başlamaz çok yüksek cirolara ve karlara ulaşamaz. Yüksek satış rakamlarına ulaşmak için biraz zaman ve sabır gerekecek bu süreçte pes etmeden yolunuza devam edin. Her şeyi doğru yapıyorsanız başarı kaçınılmazdır.
Evet arkadaşlar maddeler halinde e-ticarete nasıl başlanır kabaca anlattım. Buradaki makalede konuyla ilgili daha uzun bir makale mevcut zaman ayırıp okuyabilirseniz mutlaka faydalı olacaktır. Aklınıza takılan soru olursa yorumlar kısmından ya da iletişim formun dan bana ulaşıp sorabilirsiniz. Herkese bol kazançlar.