Ürün Paketleme, ürünün müşteriye ulaştırılmadan önceki son ve en önemli adımıdır. Ürün paketleme görünüşte basit bir konu gibi görünse de oldukça önemli bir konudur. Ürün paketleme markanızın değerini ve imajını yansıtmakla kalmaz aynı zaman da müşteri memnuniyeti açısından da oldukça önemlidir.
Ürün Paketlemenin Marka İmajı Açısından Önemi
E-ticarette ürün paketleme ürün müşteriye ulaştığı an sizin müşteride oluşturduğunuz ilk intibadır. Müşteri daha paketi açıp ürünü görmeden kafasında sizinle ilgili fikirler oluşmaya başlar.
“Pakete önem gösteren bir firma’nın ürünü de iyidir elbette.” Ya da tam tersi “Daha pakete bile önem vermemiş bir firma ürünüde kesin hatalıdır.”
Biliyorum ekonomik darboğazdan geçiyoruz ve karton kutudan tutunda poşet ve bantlara kadar hepsi ciddi maliyet tutuyor. Maliyeti azaltmak için kullanılmış karton yada ambalaj ürünleri kullanmamaya özen gösterin. Maliyet hesabınızı iyi yapıp ürün maliyetine ekleyin, müşteri ürün paketlemenin maliyetine değil mahiyetine bakar. Sürdürelebilir bir E-ticaret yapmak istiyorsanız müşteriye ürünü sağlam ve tertemiz ulaştırmalsınız. Bu arada ürün paketleme’nin darbelere, kırılmalara ve diğer hasar almalara karşı titizlikle yapılması gerektiğini de herhalde söylemeye bile gerek yok. Unutmayın N11, Trendyol, Hepsiburada gibi platformlarda müşteriler sadece ürünü değil ürün paketlemeyi de puanlıyorlar bu da mağaza puanınız açısından oldukça öenemli bununla ilgili bir görseli ekliyorum.
Danışmalık verdiğim bir firmada yaşanan ilginç bir olayı kısaca anlatayım. Firma Paketleme maliyetini düşürmek adına ikinci el bir kartona ürün paketleyip göndermiş bu kartonda da zımba parçları kalmış. Sonuçta müşteriden gelen yorum şu şekildeydi: “Paketi açarken zımba parçası elime saplandı size diyecek birşey bulamıyorum.” Bu durum karşısında yorumu size bırakıyorum.
Ürün Paketlemenin Lojistik Açıdan Önemi
Ürün paketleme başarılı bir kargolama sürecinin ilk adımıdır. Ülkemizdeki kargo şirketlerinin taşıma konusunda ne kadar kötü durumda oldukları su götürmez bir gerçek. Kargo şirketlerinde durum bu kadar kötüyken bu sürecin büyük sorumluluğu sizde sağlam ve hasar almayacak bir paket yapmak zorundasınız. Marka imajını müşterinin tepkisi bir tarafa koyun hasar alan bir ürünün tazmin işlemi de maalsef çok zor, kargo firmaları bunu zorlaştırmak için ellerinden geleni yapmaktalar. Ürün Paketleme maliyetinden kaçerken elinizdeki ürün hasar alır ve üründen zarar etmiş olursunuz. 50 liralık ambalaj maliyetinden kaçarken 500 liralık ürün çöp olabilir. Son olarak ürünleriniz hasar almaya karşı dayanıksız ürünlerse üstlerine “Dikkat kırılır” etiketleri yapıştırmayı unutmayın. Eğer mümkünse ürünleri kameralar önünde paketleyin vr göndermeden görsellerini kaydedin. Yine bir firmada yaşadığım ilginç bir olayı nakledeyim. Müşteri paket boş geldi gerekçesiyle paketi iade etmek ister ve firma ise boş göndermediğini söyler, bu durumda Trendyol’a ürünün paketleme esnasında çekilmiş kamera görüntüleri iletildi ve Trendyol müşterinin artniyetli olduğuna karar verip iadeyi reddetti. Maalsefki her müşteri iyi niyetli olmayabilir buda aklınızın bi köşesinde bulunsun.
Kendi yaşadığım deneyimlerle size nasıl bir ürün paketleme yapmanız gerektiğini anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan soru olursa yorum kısmından iletibilirsiniz. Herkese bol kazançlar.