E-ticaret sitesi olan işletmelerin en büyük arzusu, pazaryerlerine komisyon vermeden kendi sitelerinden satış yapmaktır. Fakat kendi e-ticaret sitesinden satış yapmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. E-ticaret Sitenizin bazı kriterleri karşılaması gerekir işte kriterler.
1- Kolay Kullanılabilir Olma
Müşteriler siteye girdikleri zaman kolay bir kullanıcı deneyimi yaşatın. Sade ve şık tasarımlar tercih edin. Kullanıcıları rahatsız edecek pop-up reklam ve geç yüklenen animasyonlardan uzak durun. Yani temel mottonuz hız ve kolay ulaşılabilirlik olmalıdır.
2- Müşterilerinize Güvende Olduklarını Hissettirin
Günümüz internet teknolojilerinde bırakın E-ticaret sitesini normal web siteleri bile SSL Sertifikası kullanıyor. SSL Sertifikası kabaca bağlantınızın güvenli olduğunu doğrular. Zaten hazır bir e-ticaret alt yapısı kullanıyorsanız bu firmalar bunu sağlayacaktır. Eğer açık kaynak kodlu bir E-ticaret yazılımı kullanıyorsanız ben güzelnet kullanıyorum siz dilediğiniz firmadan edinebilirsiniz.
E-ticaret sitesi kullanıp da sanal pos kullanmayan firma neredeyse yok. Sanalpos veren firmalar da SSL Sertifikasını zorunlu kılmaktalar. Müşterilerinize SSL Kullandığınızı ve Kredi Kartı verilerini şifreyle korunduğu konusunda bilgilendirin.
3- Aradıkları Ürüne E-ticaret Sitesinde Kolay Ulaşmalarını Sağlayın
Müşteriler ürün ararken hızlı ve paratik olsun isterler. Kullanışlı bir menü ve Arama çubuğu mutlaka hem mobilde hem de masa üstü sürümde bulundurulmalıdır. Kategorilerde ise ürün markası , ürün fiyatı ve ürün rengi gibi kriterlerde filitreleme sağlayacak bir ürün filtre sistemi mutlaka olmalıdır. Unutmayın aradığı ürünü bulamayan müşteri 20-30 saniye sonra siteyi terk eder.
4- E-ticaret Sitesi Ödeme Sayfasını Optimize Edin
Müşterinin ödemesini en kısa şekilde yapacağı ve hızla sonuca ulaşabileceği bir ödeme sayfası tasarlayın. Çoğu E-ticaret sitesi‘nde gördüğümüz beş sayfalı ve her sayfasında onay gereken uzun işlemlerle müşteriyi uğraştırmayın. Tek sayfa ödeme yöntemlerini kullanın.
5- Sosyal Medya ile Oturum Açmalarına İzin Verin
Maalesef biz Türkler yapımız gereği biraz üşengeç ve tezcanlıyız. Yani sitenizden alışveriş yapmak istiyor ama üye olmaya ya da uzunca bilgi girmeye üşeniyoruz. Bu durumda Facebook ve Google ile giriş yapma seçeneği imdadımıza yetişiyor. Özetle Sosyal medya ile giriş yapma seçeneği ekleyin.
6- Ödeme Yöntemlerini ve Kargo Seçeneklerini Vurgulayın
Maalesef günümüzde internet siparişlerine karşı güvensizlik söz konusu. Bu güvensizliği aşmak için ürün görsellerinde ve ürün sayfalarında eğer kapıda ödeme kullanıyorsanız bunu belirtin. Yine ücretsin kargo ya da belirli miktarın üzerinde ücretsiz kargo yapiyorsanız bunu da belirtin. Yani ödeme ve kargo detayını görmek için alışverişin son aşamasına kadar gelmesin müşteri.
7- Canlı Destek ve WhatsApp Sipariş Hatları Oluşturun
5. Madede bahsettğim üşengeç müşteri kitlesi için mutlaka whatsapp ile sipariş verme olanağı sağlayın. Üye olsalar bile onca formu doldurup kredi kartı bilgilerini girmekten imtina eden büyük bir kitle var. Bu kitleye satış yapmak için whatsapp ile sipariş almaktan çekinmeyin. Satış sonrası sorular için kargo takibi, fatura talebi gibi işlemler için kolay ulaşılabilir bir canlı destek hizmeti verin.
8- Sosyal Kanıtları Aktif Kullanın
Daha önce sipariş verip olumlu görüş bildiren müşterilerin görüşlerinizi sitenizde paylaşın. Ürün sayfasında ürün yorumları yapmalarına izin verin. Google yorumlarına hızlı dönüşler yapıp teşekkür etmekten ya da sıkıntılı bir durum yaşanmışsa özür dilemekten çekinmeyin.
9- Yasal Sayfaları Unutmayın
E-ticaret sitesinde bulunması yasal zorunluluk olan, çerez politikaları, gizlilik prensibi, iade ve iptal şartları gibi sayfaları eklemeyi unutmayın. Bu sayfaları eklemek yasal zorunluluğun yanında firmanızın ciddiyetini ve işi usulüne uygun yaptğınızın göstergesidir. Bu sayfaların okunmadığını düşünüyorsanız yanılgı içindesiniz. Başta iade politikaları olmak üzere bazı müşteriler tarafından tüm sayfalar zaman zaman inceleniyor.
Eğer bu işe yei başlyacağım e-ticaret sitem yok diyorsanız ücretsiz e-ticaret platformaları‘nı ele aldığım bu makaleyi okuyabilirsiniz. Yorum kısmından fikir ve düşüncelerinizi belirtmeyi unutmayın. Herkese bol kazançlar.