Merhaba arkadaşlar, E-ticarette ürün fiyatı belirleme e-ticaret işletmeleri için oldukça hayati öneme sahip olan bir konudur. En ince detayına kadar üzerinde çalışılması gereken hassas bir süreçtir. Ürün fiyatı belirleme de size rehberlik edecek bir makale hazırladım. İşte detaylar.
E-ticarette Ürün Fiyatı Belirlenken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Ürün fiyatı belirlerken elbette her işletme maksimum karı düşünürek fiyat belirlemeye çalışır. Ancak maksimum karı hedeflemek, ürün fiyatı belirlerken kullanılacak tek yöntem değildir. Zira kar oranını yüksek tutacağım derken pazarda rakiplerinizin gerisinde kalabilirsiniz.
1- Doğru Maliyet Hesabı ve Yüksek Kar Marjı
Doğru maliyet hesabı ve kar marjı e-ticarette ürün fiyatı belirleme yaperken göz önünde tutulan en önemli iki unsurdur. Maliyet hesabı kabaca tedarikçiye verdiğiniz ücret, devlete ödediğiniz vergiler, paketleme ve diğer giderleriniz olarak tanımlanabilir. Kar marjı ise üründen kazanmayı planladığınız paranın yüzdesel oranıdır.
Peki kar marjını nasıl belirlemelisiniz? : Kar marjını belirken maksimum karı hedefliyoruz ancak fiyatlarda oluşacak aşırı yükseklik pazarda rekabet şansınızı güçleştirir. Yüksek kalan fiyatlar yüzünden satılmayan ürünlerin fiyatını aşağı yönlü çekersiniz ve rekabet başlar dolayısıyla kar marjı belirlerken müşteri kitlesi, arz talep dengesi, rakip analizi gibi unsurların tamamını düşünerek hareket etmelisiniz.
2- Rakip Analizi ve Piyasa Araştırması
Rekabet analizi ve piyasa araştırması yaparken aslında ürünün fiyatını da üç aşağı beş yukarı belirlemiş olursunuz. Her ürünün piyasda bir fiyatı var. Piyasa fiyatının altında kalmak sizi tatmin etmeyeceği gibi piyasa fiyatının üstünde kalmaksa satış yapamamak demek olur. Demekki piyasa fiyatını araştırmalı ve dengeli bir fiyat belirlemelisiniz.
Rakipleri analiz etmek neden bu kadar önemli? : Rakip analizi o üründe tutunup tutunamayacağınızı ya da ne kadar karlı bir satış yapabileceğiniz konusunda fikir verir. İlgili ürün grubunu pazarda domine etmiş dev satıcılarla nasıl mücadele edeceksiniz ? ya da ilgili ürün gurubundan çıkmalı mısınız? bütün bu konularda yardımcı olur.
Pazarda aynı ürün grubunda yoğunluk oranı nedir? kaçtane aynı üründen satan satıcı var? rekabet yüksekse muhtemelen kar marjınız düşük olacaktır.
3- Hedef Kitle Analizi
Hedef kitle analizi e-ticarette fiyat belirleme kriterlerinden bir tanesidir. Satacağınız ürünü kimler alacak? ve bu ürüne para vermeye istekliler mi? ilgili kitle bu üründe doyuma ulaşmış mı? tüm bu soruların cevabını araştırarak bir fiyat belirlemelisiniz. Basit bir örnekle yüksek fiyatlı bir ürünü düşük gelir düzeyindeki insanlara satmaya çalışmak mantıklı bir yol olmayacaktır. Aşağıdaki videodan hedef kitle analizi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Rekabet Çatışmasına Girmeyin
Özellikle Pazaryerlerine satış yapan danışanlarımda gördüğüm durum bazı ürünlerde çok yoğun rekabet savaşına girmeleri. Bu savaşı “buybox savaşı” olarak nitelendirmek daha doğru olur. Kuşkusuz herkes daha fazla satış yapmak ister fakat bu savaşta herzaman güçlüler kazanıyor. Rekabet edemeyeceğiniz ürün gruplarından mümkün olduğunca uzak durun.
“Güçlü satıcı fiyatı 1ay boyunca yüksek tutup rakiplerinin ürünlerinin bitmesini bekledi ve bir ay sonra o üründe tekelleşti. Çünkü rakiplerin tekrar o ürünü getirmeleri üç ay sürecekti.”
Yukarıdaki örnekte de olduğu gibi değişik stratejiler uygulayan satıcılar mevcut. Açıkcası para kazanmayacaksanız rekabete girmeyin.
Rekabet Çatışmasından Kaçınmanın Yolları
1- Markalaşmaya Önem Verin
Piyasada güven veren ve adını duyurmuş bir marka olabilirseniz. Fiyatlarınızı rakiplerinize göre yüksek tutsanız bile satış yapabilirsiniz. Bunu Trendyol yorumlarından gözlemleye bilirsiniz beş farklı satıcının olduğu yerde en yüksek fiyatlı iken bile sırf marka olmuş diye satış yapan mağazalar var. Yani e-ticarette ürün fiyatı belirlerken marka kimliğinizi mutlaka kullanın.
2- Ürünlerinizi Farklılaştırın
Eğer ürünlerinizin üretimine müdehale edebiliyorsanız ürünüzü rakiplerinizine göre farklılaştırın. Boyutunu değiştirin, daha fazla renk seçeneği sunun, ekstra eklemeler yapın yani ürünlerinizde revizeye gidin. Fiyatınız yüksek olsa da ürünlerin artı değeri olduğu için yüksek kanısı oluşsun.
3- Kaliteli Müşteri Desteği Sunun
Müşteri sizden pahalı bir ürün alsa bile firmanızın ürünün arkasında durduğunu bilsin. Garanti, iade ve değişim işlemlerinde müşterilere kolaylık sağlayın. Satış sonrası müşterilere ürün konusunda aktif destek sunun. Size kolay ulaşabilsinler yani müşteriye “ürünü biraz pahalıya aldım ama güzel yardımcı oldular “ dedirtin.
E-ticarette fiyat belirleme ile ilgili fazla detaya girmeden tüm metrikleri anlattım. Fakat şunu sakın unutmayın fiyatlar asla sabit kalmayacak. Yani aktif şekilde fiyat takibi yapmanız gerekecek. Acımasız bir ticaretin döndüğü günümüzde fiyat belirlerken asla tedarikçiden aldığınız zamanki fiyatı baz almayın. Her zaman güncel fiyatı baz alarak fiyat güncelleyin. Ürünlerinizi dolar ya da diğer döviz kuru bazlı alıyorsanız dövizdeki değişimleri anlık takip edip fiyatlarınızı güncelleyin. Eğer yardıma ihtiycanız olursa danışmanlık için buradayım.
Fikir, soru ya da yorumunuz olursa aşağıdan göndermeyi unutmayın. Herkese bol kazançlar.