Merhaba arkadaşlar bugün sizlere bir çeşit umut tüccarlığı olan “şirketsiz e-ticaret” yalanından bahsedeceğim. Peki neden yalan olarak nitendiriyorum? aslında orta da çok basit bir konu var. Türk vergi kanunlarına göre alım-satım yaptğınız işler için vergi ödemek zorundasınız.
E-ticarette Vergi Muafiyeti Var mı?
Sorunun cevabı evet var ama kimleri kapsadığına bakmak lazım. Bu kapsama belirleyen yasa, Gelirler vergisi 193sayılı kanunun 9.Maddesidir. “Bu madde Evde kendi el emeklerinizle imal ettiğiniz malları kapsar“. E-ticarette vergi muafiyetinin kapsamı;
- Evlerinde imal ettikleri malları satanlar.
- Ticari faaliyeti yürütmek için iş yerinin bulunmaması.
- Sanayi tipi ya da seri üretim yapılabilen makineler kullanılmayacak.
- Tüm mali işler ticari hesap üzerinden yürütülmeli.
- Toplam hasılat 700.000 TL’yi geçmemeli.
Şirketsiz E-ticaret Sistemi Nasıl Çalışıyor?
Öncelikle şirketsiz e-ticaret yalanını üreten kişilere bunun için bir sisteme giriş ücreti ödüyorsunuz. Daha sonra sadece yıllık masrafları ödüyorsunuz (alan adı, sunucu vs). Tamam buraya kadar herşey sütliman. Peki nasıl satış yapacaksınız? Size “ürünleriyle beraber içi dolu kocaman bir e-ticaret sitesi veriyoruz.”
Peki e-ticaret siteniz hazır ama şirketiniz yok. Haa.. pardon şirketsiz e-ticaret yapacaktınız değil mi. Ürünlere bir bakalım piyasa da herkesin kolayca bulabildiği pazar yeri platformlarında sizin sitenizden daha ucuza satılan ürünler.
Aynı ürün N11, Trendyol, Hepsiburada’da daha ucuza satılırken sizden kim neden alsın? Cevap hazır siz kendi sosyal medyanızdan kendi markanızı oluşturup satacaksınız. Bugun Türkiyede insanlar popüler siteler üzerinden bile ürün alırken iki kere düşünüyor sizin yeni yapılmış derme çatma sitenizden kim niye alsın? hadi diyelim alacaklar sitenize okadar trafiği nasıl çekeceksiniz?
Bu sistemden yararlanmaya çalışan arkadaşların birçoğu pasif gelir elde etme peşinde. Ancak günde birkaç saat ayırarak yüksek gelirler elde edebileceklerini sanıyorlar. Gün boyu sosyal medyadan çıkmadan çalışsanız dahi şirketsiz e-ticaret yalancılarının size gösterdiği o örnek rakamlara ulaşamazssınız.
Fatura Süreçleri Nasıl İşliyor ?
Ürünü e-ticaret sitenizden gelen siparişi ilgili satıcı sizin yerinize paketleyip faturasını kesip kargoluyor. Kulağa çok cazip geliyor değil mi? fakat bu tanımadığınız tedarikçi yeterince hızlı mı ? aynı ürünü gönderecek mi? sistemde bunların bir denetimi yok. Sonuçta sattığınız müşteri aksi durumda sizi bilecek.
Ben sadece satıyorum faturayı da onlar kesiyor ne güzel işte. Ayda 100.000TL Satar konuma geldiniz diyelim. Ve %30 komisyon aldığınızı varsayalım. Ayda 30bin TL ek geliriniz oldu çok iyi rakam. Peki şirketsiz e-ticaret komisyoncuları bu parayı size nasıl gönderiyor. Banka hesabınıza havale ve Eft ile değilmi. 12 Ay boyunca ayda 30bin TL den 360 bin TL Kazanıyorsunuz. Ancak sürprize hazır olun.
Bir sabah keyifle kahvenizi içerken Vergi dairesinden bir davet mektubu alırsınız. Ertesi gün vergi müfettişinin karşısındasınız. Gelsin sorular;
- Hesabınıza her ay düzenli gelen paranın kaynağı nedir?
- Bu kazancı neden vergilendir miyorsunuz?
- Siz satıştan komisyon alıyorsanız neden komisyon faturası düzenlemiyorsunuz?
Cevaplayabilirseniz soruları cevaplayın. Yoksa yandı gülüm keten helva. Para kazanyım derken kazandğınızdan fazlasını ceza olarak ödersiniz. Vergi daireleri geriye dönük 3-5 yılın bile hesabını sorabiliyoralar. Yani “bana bişey olmaz”, “O kadar küçük rakamları incelemezler” gibi düşüncelere girmeyin.
Sonuç Olarak Bu Sistem Kullanılabilir mi?
Arkadaşlar evde üretim yapmadığınız sürece vergi mükellefi olmadan ticaret yapamazsınız. Şirketsiz e-ticaret şişirilmiş bir balon sistemde başarıyı yakalamak çok zor, diyelim ki yakaladınız yasal prosedürler başınızı ağrıtır. Bu işi yapacaksanız vergi kaydınızı açtırıp düzenli şekilde yapın. “E-ticarete nasıl başlanır” isimli makalemi okuyarak daha fazla fikir edinebilirsiniz. Herkese bol kazançlar.